Hocam bu gidişle piston kırman yakındır. Yağ yakan araba ya piston eritir yada kırar. Attığım videoyu izleyip Amerikalıların uygulamasını yapın.
Uyduruk Karter havalandırma borusu iptal edilip yerine Hortum takılır. PCV valfi ve külbütör kapağı kontrol edilir. Gerekirse duman testi yapılır. Manifold üzerindeki karter havalandırma borusu girişi sökülüp delikten Turuncu minik Mantar CONTANIN olup olmadığına bakılır. Bu kadar basittir.
PCV valfi kiti 300-500 lira civarındadır. Külbütör kapağı değişimine gerek yoktur.
Turuncu Mantar conta yerinde yoksa videodaki işlem yapılır. Yoksa manifoldun değişimi 25.000₺ civarı tutar. Gereksiz masraftır.
Bahsettiğim işlemler Tüm 1.4 t motorlu araçlara Arıza Açması Beklenmeden Yapılmalıdır hatta Şarttır.
Öncelikle ilginiz ve verdiğiniz zahmet için teşekkür ederim. Paylaştığınız videoyu daha öncede sizin aracılığınız ile gördüm. Haklısınız çok zor bir işleme benzemiyor ancak benim seviyemdeki biri için açıkçası pek yapılabilecek gibi değil. Tabi sizin için daha kolay olmasını anlayabiliyorum. Ben aracı alalı çok olmadı aldıktan bir süre sonra bu sorunları yaşamaya başladım. Buji ve bobin değiştirirken baktık yuvalarında hiçbir yağ olmamasına karşın buji uçları yanma odasındaki yağdan etkilenerek yağlanıp kararmıştı. Bir usta turbodandır, biri pistonun kırılmıştır, biri segmandır, biri manifolddur vs derken ben henüz 50 bin km lerde olan aracı rasgele kurcalamak istemedim ve bu forum kanalı aracılığıyla tecrübeli olan sizlerden destek almak istedim. Bilsemki sorun emme manifoldunda ve ben bunu 20-25 bin tl ye çözebileceğim inanın hiç düşünmeden alıp taktıracağım, bilsemki turboda problem var hemen sıfırını alıp taktıracağım. Artık işin para boyutunu geçtim. Yeni aldığım aracı rahat kafa ile kullanıp biraz stressiz yolculuk yapmak istiyorum.
Size durumu şöyle özetlemeye çalışayım, benden iyi anlıyorsunuzdur. Müsait olduğunuzda belki yorum yapmak istersiniz.
Öncesinde araçta duman atma yoktu, yağ eksiliyordu bu kadar hızlı değildi. Aracın interkol alt boru bağlantılarında yağ sızıntısı vardı. Önce eksiltmeyi buraya bağladık. Borunun biride gevşekti. Oring değişimi yapıldı ve boru yerine takıldı. Bu noktalardaki yağ sızıntısı kesildi. Ancak yağ eksiltme kesilmedi. Turboda herhangi bir ıslık sesi vs yok turbodan olabilir dediler, turbocuya gittim dışarıdan bakarak ve km ye göre turboda bir sorun olacağını düşünmedi sökmeye bile gerek yok vs dedi. Bende ses vs olmadığı için çok turboya yormadım. Arıza ışıkları yandı buji ve bobin değiştik ışıklar söndü. Buji bobin yuvaları kuruydu. Buji ucunda yağlanma kararma vardı. Yani aracın yanma odasına yağ geliyor. Turbodan gelip motora giren gaz kelebeğinin altında yağlanma var. Bu sizin videoda kesilip biçilen tırtıklı hortumunda üzerinde yağlanma / terleme var. Arıza ışığı yanıyor gidip baktırdım egzoz müşürü arıza veriyor, oda araç yağ yakıp attığı için egzoz tarafının uyarı vermesi normal geldi. Başka arıza görünmüyor onuda sildiler mi gidiyor bir süre. Buradaki yorumlarda gördüm pcv valfi arızası çok hızlı yağ eksiltiyor deniliyordu, orjinal gm komple kapak alıp taktık sorun düzelmedi bu ihtimal elendi. Aracı ilk çalıştırmada önden bi nefesi kesilip geliyor gibi oluyor 1-2 saniye sonra normale dönüyor. Belki egzoz tıkandı diye vs bilmiyorum. Kalkış anlarında gazı hafif yoklarken esp ışığı yakabiliyor. Ben araçla hızımı 90 a sabitlersem örneğin uzun süre arkamda duman görmeden sarsıntısız vs yolculuk yapabiliyorum. Buda bana piston kırık olayını mantıksız hale getiriyor. Piston kırık bir araçta nasıl böyle yol alabiliyorum daha ciddi belirtileri olması gerekirdi gibi geliyor. Ancak bu yolculuğu yaparken gaza basayım dersem sollama vs durumunda devir saati genelde 3-4 arasında iken arkamda bir anca ciddi bir açık renk duman beliriyor araçtan çıt çıt çıt makine gibi metal sesleri geliyor bir şeyler ters gitmeye başlıyor. Tabi gazdan çekiyorum duman kayboluyor yada azalarak bitiyor. Yani aracın aptallaşması genel olarak vites düşürüp devir yükselteceği anlarda başlıyor. Sanki tam o anda bir anda yoğun bir yağ çekiyor ve motor aptallaşmaya başlıyor. Sonra o yağı içinden atana kadar tekliyor duman atıyor vs...
Şimdi bu araçta turbo gidikse niye turboda ıslık sesi bile yok, ve turbo bu kadar hızlı yağ eksilmesine sebep olabilir mi? Turbonun kendi olduğu bölgede herhangi bir yağ görünmüyor. Ancak gaz kelebeği tarafında yağ var ve kelebeğe giriş borusunun içide map sensörünü söküp baktım parlaktı yani içnide yağ geçmişti.
Piston kırıksa neden araç devir saati üstlere gelmedikçe yada sıkıştırılmadıkça bir belirti vermeden normal gidiyor, kırık bir pistonun, segmanın daha ciddi belirgin bir tepkimesi olması gerekmez miydi? Kompresyon testide yaptılar buji değişirken bir sıkıntı görmediler. Motor sıcaktı yalnız. Soğuk bakmadık. Zaten gaza basmaya korkuyoruz ama bazen öyle bir güç geliyorki bir anda kendi kendini onarıyor sonra yine bozuluyor gibi.
Pcv valfini zaten eledik.
Bu tırtıklı hortum üzerinde yağlanma terleme var belki de sorunludur ancak bu seviyede yağ eksiltmez buhar alıyor vs denilmiş. İhtimal var mıdır?
Emme manifoldu arızası yaşayanlar benim anlattıklarıma benzer sıkıntı yaşamış mıydı, bu seviyede eksiltme var mıydı?
Herşeyi geçtim, bujisinde yağlanma olup düzgün çalışmayınca, cam suyu bile azalınca defalarca uyarı veren bu araç, bu seviyede yağ eksiltirken ve her neresi ise arızası varken neden doğru düzgün bir arıza kodu vermiyor bize?
Çok uzun yazdım hakkınızı helal edin, belki bana yada ileride benzer sorun yaşayan arkadaşlara bir fragman olur.